Close

Zpracování a využití kokosu

Během zrání se zelená měkká slupka na povrchu semene mění v tvrdou hnědou skořápku a uvnitř se zmenšuje podíl kokosové vody a roste množství bílé dužniny.
Kokos roste na kokosovníku ořechoplodém a domovinu má v oblasti tropů a subtropů a daří se mu v blízkosti velkých řek a moří. Kde přesně prapůvodně rostl, se nedá zjistit, protože tvrdý ořech dokáže velice dlouho přežít v dobré kvalitě v moři nebo oceánu a díky dutému prostoru uvnitř ořechu plave. Cíleně se kokos pěstuje už přes 3000 let a tvořil významnou součást v lidském jídelníčku.
Z kokosového ořechu se vyrábí strouhaný sušený kokos, kokosové mléko, kokosová mouka, nápoje na bázi kokosové vody a kokosový olej.dužnina kokosu
V potravinářství se doporučují za studena lisované kokosové oleje. Tyto produkty nezpůsobují kardiovaskulární onemocnění a nemají negativní vliv na lidské zdraví. Takové tuky jsou dokonce zdraví prospěšné. Pro jejich trávení není potřeba žluč a jsou tedy velice dobře stravitelné. Vstřebávají se v tenkém střevě přímo do krve. V játrech jsou snadno oxidovány a slouží jako zdroj energie. Neukládají se do tukové tkáně. Nezvyšují hladinu cholesterolu a podporují vstřebatelnost vápníku a hořčíku.celý kokos
Kokosový olej je velice vyhledávaným produktem pro výrobu domácí kosmetiky a bylinných mastí. Jeho využití je široké. Naprosto spolehlivě funguje jako ošetřující balzám na sluncem spálenou pokožku a má ochranný faktor č. 4. Dobře poslouží i na podrážděnou pokožku po holení a zbaví pokožku rudých skvrn a pálení. Společně s grapefruitovým olejem je vhodný k masáží míst postižených celulitidou. V kombinaci s některou z léčivých a aromatických bylin vzniká mast vhodná na ošetření pokožky a zrychlení hojení. Antibakteriální vlastnosti oleje zabraňují vzniku tělesného pachu a jde použít i jako bezpečný přírodní lubrikační prostředek. Spolehlivě ošetří ruce a rty a ochrání je před vlivem počasí.